Menu

Natuurbeleving op zijn best

Parallel met de uitbreidingswerken van de Zwinvlakte, worden inspanningen gedaan om ook de natuurbeleving in het gebied te verbeteren. Kijken, luisteren, voelen, ruiken, proeven, ervaren: bezoekers moeten met al hun zintuigen kunnen genieten van het Zwin.

Blikvangers zijn uiteraard het nieuwe Zwin Natuur Park in Knokke-Heist en het kleinere Infocentrum Zwin in Cadzand. Die bezoekerscentra zullen met elkaar verbonden zijn door grensoverschrijdende fiets- en wandelpaden op de nieuwe dijken. Dankzij het kralensnoer van in de dijken geïntegreerde uitkijkpunten krijgen fietsers en wandelaars een prachtig zicht op het getijdengebied en de polder. Even uitblazen kan in het Nederlandse Retranchement, een vestingdorp waar de oude stadswallen nog geheel intact zijn. Zie kaart

Ook het nieuwe houten vlonderpad bij Retranchement, de Brillenroute, het Blotevoetenpad en het pad voor blinden en slechtzienden beloven verrassende ervaringen voor iedereen.

De Gastheren van de Zwinstreek wijzen graag de weg naar de leukste plekjes en lekkerste streekproducten, terwijl enthousiaste Zwingidsen de bezoekers meenemen voor een onvergetelijke ontdekkingstocht.

Dankzij verschillende uitkijkpunten krijgen fietsers en wandelaars een prachtig zicht op het getijdengebied en de polder.

Alles over zand

Zwin Natuur Park in Knokke-Heist heeft een broertje in Cadzand: het Infocentrum Zwin. Dit onbemand centrum staat helemaal in het teken van zand: zand als bescherming tegen het water, maar ook als bron van amusement en kunst. Het is aan Nederlandse zijde de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de Zwinstreek.

Het nieuwe fiets- en wandelpad op de nieuwe dijk zorgt voor een comfortabele verbinding met het grotere bezoekerscentrum in Knokke-Heist.
Het Infocentrum Zwin is een initiatief van de gemeente Sluis met steun van de Provincie Zeeland en van de Europese Unie.

Samenwerking voor recreatie en ecotoerisme

De nieuwe infrastructuur voor onthaal, recreatie en natuureducatie wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking van verschillende partners aan weerszijden van de grens. Via het Interreg-project REECZ (Recreatie en Ecotoerisme in de Zwinstreek), kregen zij de afgelopen jaren financiële steun van de Europese Unie.

De Vlaamse projectpartners zijn de Provincie West-Vlaanderen, het Agentschap voor Natuur en Bos, de gemeente Knokke-Heist, Westtoer, en het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust. De Nederlandse partners zijn de gemeente Sluis en IVN Consulentschap Zeeland. De educatieve inhoud wordt verzorgd door Parels van de Zwinstreek, het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie, verschillende afdelingen van Natuurpunt, het Sincfala-museum van de Zwinstreek, Toerisme Knokke-Heist, de provincie Zeeland, Natuur&Zo, Stichting Het Zeeuwse Landschap, ’t Duumpje, en de dorpsraad en ondernemersvereniging van Cadzand.